Gevaarlijke stoffen hebben als kenmerk dat ze giftig, brandbaar of explosief zijn. Wanneer er iets mis gaat met deze stoffen, kunnen de gevolgen rampzalig zijn – denk maar aan de vuurwerkramp in Enschede. De regels worden daarom regelmatig aangescherpt, maar toch zijn er nog altijd bedrijven die grote risico’s nemen.
Gevaarlijke vuurwerkopslag
Bij de opslag voor vuurwerk nemen enkele bedrijven het niet zo nauw met de regels. Ieder jaar krijgen een paar bedrijven hoge boetes voor hun onveilige opslag. Gelukkig nemen het aantal incidenten op dit gebied jaarlijks af; in 2011 waren er nog 26 overtredingen en in 2015 waren dit er maar 5.
Lekkende chemicaliën
Afgelopen jaar ging het bij de opslag van industriële bedrijven ook wel eens mis. Zo zijn er in september chemicaliën gelekt in Farmsum. De stof die hier lekte had een sterke geur en zorgde voor ademhalingsproblemen. De brandweer heeft samen met de bedrijfsbrandweer de stoffen opgeruimd. Ook in Klundert zijn chemische stoffen vrijgekomen: hier lekte een container met antivries en alcohol.
Brand in Geleen
Bij chemiepark Chemelot in Limburg brak op 9 november brand uit, waarna verschillende explosies volgden. Er lag een grote hoeveelheid kunststoffen en chemicaliën opgeslagen; dit zorgde voor zwarte rookpluimen die buiten de stad te zien waren. De brand was zo hevig dat er is besloten om een NL-Alert bericht te versturen: bewoners van Sittard moesten binnenblijven, en ramen en deuren sluiten.
Chloorgas in Veerpolder
In een sauna in Veerpolder hebben twee medewerkers de vaten met zwavelzuur en chloor bijgevuld met de verkeerde vloeistof. Wanneer deze stoffen samenkomen, ontstaat er een giftig chloorgas. De twee medewerkers zijn op tijd naar buiten gerend, waardoor er uiteindelijk niemand gewond raakte.
Aangescherpte richtlijnen
Gevaarlijke stoffen moeten zowel binnen als buiten het pand veilig opgeslagen worden. Een fout met deze stoffen is snel gemaakt, waardoor het jaarlijks regelmatig mis gaat. De Nederlandse Overheid wil dit soort incidenten uitbannen en gaat daarom de richtlijnen voor de opslag van deze gevaarlijke stoffen verder aanscherpen. De nieuwste versie van deze ‘PGS 15-richtlijnen’ gaan in 2018 van kracht. Hierbij wordt een nieuwe Omgevingswet gemaakt, waarbij er zwaardere eisen gesteld worden aan de Omgevingsvergunning.
Veilige opslag voor gevaarlijke stoffen
De Milieu Concurrent is gespecialiseerd in de opslag van gevaarlijke stoffen en geeft bedrijven advies over het veilig werken met deze stoffen. Wilt u meer informatie over opslaan volgens PGS 15-richtlijnen? Bel dan met 035 – 5337830 of mail naar info@milieuconcurrent.nl